Ons exclusief lakwerk uitgelegd

Kremlin spuitpistool voor het lakken van meubels

Online blog

Inleiding tot de technische kant van lakwerk

Ons exclusief lakwerk uitgelegd; Joris laat je kennismaken met de verschillende aspecten van de technische kant van gelakte meubels. Deze blog pagina beschrijft je de verschillende fases welke een paneel doormaakt, zodat je een beter inzicht krijgt en begrijpt waarom ons lakwerk zo uniek is.

Maar eerst; Waarom lakwerk?

  • Exclusief; maatkasten met een Satin of hoogglans afwerking springen eruit; Wie een luxueuze uitstraling wil kiest voor lakwerk
  • Bewezen kwaliteit; 2 componenten lakken zijn al tientallen jaren aanwezig in de meubelsector, onze twee componenten lakken van Hesse-Lignal zijn de maatstaf in de sector
  • Naadloze afwerking; Er is geen kantenband zichtbaar, de panelen zijn rondom gespoten

Heb je vragen over deze blogpagina; je kan altijd reageren onderaan dit artikel of ons contacteren via de contact pagina.

Er zijn voornamelijk 3 fasen te onderscheiden;

– Werkstuk voorbereiding
– Spuittechnieken
– Hoogglans bewerking

pasfoto van Joris Cornelis

Cornelis Joris
Specialist meubel lakken Almaco

Ik ben naast zaakvoerd van Almaco ook diegene die uw meubels voorziet van de juiste laklaag indien u voor de optie satin of hoogglans lak heeft gekozen.

Gedurende jaren heb ik opleiding genoten in het lakken van meubels via mijn vader. Ludo was één van de eerste in de regio wie gestart was met het handmatig lakken van meubels. Een eigen spuitcabine en droogkamer volgde, resultaat is een jarenlange ervaring die nu dus wordt doorgegeven van vader op zoon.

Werkstuk voorbereiding

Na het uittekenen van het project worden de verschillende fronten voor de maatkasten naar de CNC machine gestuurd. De machine wordt geladen met het aantal benodigde MDF hoog densiteit platen. Hoge densiteit, omdat deze platen sterker zijn en dus langer meegaan. Wij kopen deze aan bij onze Belgische producent, Stylin’art. Hoe deze platen versneden worden kan u in een volgende blog bekijken.

Onze HolzHer Auriga 1308 XL kantenlijm machine voor het aanbrengen van kantenbanden aan losse platen

Kantenlijmen

Waarom? wanneer we lakken, moet er dan nog kantenband aangebracht worden? Jawel; er wordt een MDF kantenband aangebracht om het opzuigen van de lak op de kopse kanten van de plaat te verminderen. Zo heb je op de koppen geen doffe afwerking meer, maar even egaal als op de frontzijde.

De rest van het hele proces is volledig handmatig. Alvorens de panelen klaar zijn om naar de spuitcabine te vertrekken, moeten ze eerst nog geschuurd worden. Dit gebeurt in verschillende fasen, eerst wordt het paneel grof geschuurd, korrel 120-180, en dan fijn geschuurd, korrel 240-320. Nu nog afborstelen en stofvrij maken, en klaar om naar de spuitcabine te vertrekken.

De spuitcabine

Na het voorbereiden kunnen de werkstukken naar de spuitcabine. Hier ondergaan ze nog verschillende bewerkingen alvorens de panelen klaar zijn om af te leveren. De werkstukken krijgen hier een 2 componenten laklaag van Hesse-Lignal. Waarom 2 componenten lak? Deze heeft een uitstekende hechting met de ondergrond, en bied nagenoeg geen verkleuring over de jaren heen. Kortom, heeft u een beschadigd paneel na jaren van gebruik? Wij lakken een nieuw paneel voor u, het kleurverschil blijft nagenoeg nihil.

Joris Cornelis aan het werk in de spuitcabine voor het alkken van meubels

Lakken

Elk paneel wordt afzonderlijk gespoten met een plamuur laag. De plamuur laag filtert kleine oneffenheden weg in de plaat, en zorgt voor een goede hechting van de eind laag. Elke zijde krijgt een dubbele laag plamuur.

Na het aanbrengen van de plamuur laag en het respecteren van de droogtijd, worden de panelen terug geschuurd tot een afwerking met korrel 320. Vervolgens worden ze afgewassen om het laatste stofdeeltje te verwijderen, en gaan ze terug naar de spuitcabine.

De droogkamer waar werkstukken 24uur drogen na het spuiten van de lak

Droogkamer

Na het aanbrengen van de dubbele pigment laklaag, gaan de panelen naar de droogkamer. Hier drogen ze minimum nog 24 uur, om dan afgewassen en ingepakt te worden met beschermfolie. In geval van hoogglans volgt er nog een derde procedure.

Hoogglans bewerking

Hoogglans wand kast

Kiest de klant voor hoogglans, dan is er nog een hele procedure te volgen alvorens het paneel helemaal klaar is. Eerst wordt het paneel, nu voorzien van een pigment Satin matte kleurlaag, terug geschuurd met korrel 320. Dan gaat het paneel terug naar de spuitcabine, om daar een dubbele twee componenten hoogglans vernislaag te krijgen. Zodra de droogtijd verstreken is, wordt het paneel met een uiterst fijne schuurkorrel 1200 nat mat geschuurd. Dit proces wordt telkens herhaald met een nog fijner schuurpapier, van 1500 tot uiteindelijk 4000. Dan wordt het paneel in 2 fasen gepolierd, eerst met een groffe pasta, dan met een fijne pasta. Dan volgt nog een product om de panelen extra op te blinken alvorens de panelen ingepakt worden voor transport.

Hand made in belguim logo

Hand Made in Belguim

Omdat dit proces meer dan 70% handwerk bevat, hebben wij hiervoor erkenning gekregen van Unizo, met de uitreiking van het Hand Made in Belguim logo. Bekijk hier onze HIB pagina

Eén opmerking over 'Ons exclusief lakwerk uitgelegd'

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: