De keuken die alles verbergt

Keuken op maat in ultramat zwart en wit sirocco materiaal van het Belgische stylin’art

De kasten op maat in deze keuken hebben naast de praktische functie als opbergruimten ook nog een andere functie; ze werken de verschillende technieken in deze ruimte weg. Zo is zowel de gasbrander als de elektriciteit kast volledig van het zicht onttrokken, en toch nog praktisch bereikbaar voor onderhoud en/of eventuele herstellingen. De beperkte oppervlakte is hier maximaal benut, en de warm-koud regelbare ledverlichting zorgt ervoor dat de keuken tot een gezellige uitbreiding van de leefruimte kan dienen.  Het materiaal van de kasten en open nis is gemaakt uit ultra matte materialen met Nano- technologie. Dit zorgt voor een hygiënisch oppervlak met ant-fingerprint eigenschappen.

Voor de verbouwing van dit appartement vroeg de eigenaar een ontwerp te realiseren dat esthetisch mooi aansluit bij de leefruimte, en praktisch zoveel mogelijk opbergruimte kan bieden. Zowel links als rechts bevond er zich een technische ruimte voor zowel verwarming als elektriciteit. Onder de verwarmingsketel is een ladenblok voorzien, onder en voor de electriciteitskast werden verstelbare leggers voorzien. De technieken blijven eenvoudig bereikbaar. Zelfs de vrije ruimte rond de dampkap in de kast werd volledig benut voor bv. kruidenpotjes.

Lakwerk

Online blog

Inleiding tot de technische kant van lakwerk


Joris laat je kennismaken met de verschillende aspecten van de technische kant van gelakte meubels. Deze blog pagina beschrijft je de verschillende fase’s welke een paneel doormaakt, zodat je een berter inzicht krijgt en begrijpt waarom ons lakwerk zo uniek is.Heb je vragen over deze blogpagina; je kan altijd reageren onderaan dit artikel of ons contacteren via de contact pagina.

Er zijn voornamelijk 3 fasen te onderscheiden;

– Werkstuk voorbereiding
– Spuittechnieken
– Hoogglans bewerking

pasfoto van Joris Cornelis

Cornelis Joris
Specialist meubel lakken Almaco

Ik ben naast zaakvoerd van Almaco ook diegene die uw meubels voorziet van de juiste laklaag indien u voor de optie satin of hoogglans lak heeft gekozen.

Gedurende jaren heb ik opleiding genoten in het lakken van meubels via mijn vader. Ludo was één van de eerste in de regio wie gestart was met het handmatig lakken van meubels. Een eigen spuitcabine en droogkamer volgde, resultaat is een jarenlange ervaring die nu dus wordt doorgegeven van vader op zoon.

Werkstuk voorbereiding

Na het uittekenen van het project worden de verschillende fronten voor de maatkasten naar de CNC machine gestuurd. De machine wordt geladen met het aantal benodigde MDF hoog densiteit platen. Hoge densiteit, omdat deze platen sterker zijn en dus langer meegaan. Wij kopen deze aan bij onze Belgische producent, Stylin’art. Hoe deze platen versneden worden kan u in een volgende blog bekijken.

Onze HolzHer Auriga 1308 XL kantenlijm machine voor het aanbrengen van kantenbanden aan losse platen

Kantenlijmen

Waarom? wanneer we lakken, moet er dan nog kantenband aangebracht worden? Jawel; er wordt een MDF kantenband aangebracht om het opzuigen van de lak op de kopse kanten van de plaat te verminderen. Zo heb je op de koppen geen doffe afwerking meer, maar even egaal als op de frontzijde.

De rest van het hele proces is volledig handmatig. Alvorens de panelen klaar zijn om naar de spuitcabine te vertrekken, moeten ze eerst nog geschuurd worden. Dit gebeurt in verschillende fasen, eerst wordt het paneel grof geschuurd, korrel 120-180, en dan fijn geschuurd, korrel 240-320. Nu nog afborstelen en stofvrij maken, en klaar om naar de spuitcabine te vertrekken.

De spuitcabine

Na het voorbereiden kunnen de werkstukken naar de spuitcabine. Hier gaan ze nog verschillende bewerkingen alvorens de panelen klaar zijn om af te leveren. De werkstukken krijgen hier een 2 componenten laklaag van Hesse-Lignal. Waarom 2 componenten lak? Deze heeft een uitstekende hechting met de ondergrond, en bied nagenoeg geen verkleuring over de jaren heen. Kortom, heeft u een beschadigd paneel na jaren van gebruik? Wij lakken een nieuw paneel voor u, het kleurverschil blijft nagenoeg nihil.

Joris Cornelis aan het werk in de spuitcabine voor het alkken van meubels

Lakken

Elk paneel wordt afzonderlijk gespoten met een plamuur laag. De plamuur laag filter kleine oneffenheden weg in de plaat, en zorgt voor een goede hechting van de eind laag. Elke zijde krijgt een dubbele laag plamuur.

Na het aanbrengen van de plamuur laag en het respecteren van de droogtijd, worden de panelen terug geschuurd tot een afwerking met korrel 320. Vervolgens worden ze afgewassen om het laatste stofdeeltje te verwijderen, en gaan ze terug naar de spuitcabine.

De droogkamer waar werkstukken 24uur drogen na het spuiten van de lak

Droogkamer

Na het aanbrengen van de dubbele pigment laklaag, gaan de panelen naar de droogkamer. Hier drogen ze minimum nog 24 uur, om dan afgewassen en ingepakt te worden met beschermfolie. In geval van hoogglans volgt er nog een derde procedure.

Hoogglans bewerking

Hoogglans wand kast

Kiest de klant voor hoogglans, dan is er nog een hele procedure te volgen alvorens het paneel helemaal klaar is. Eerst wordt het paneel, nu voorzien van een pigment matte kleurlaag, terug geschuurd met korrel 320. Dan gaat het paneel terug naar de spuitcabine, om daar een dubbele twee componenten hoogglans vernislaag te krijgen. Zodra de droogtijd verstreken is, wordt het paneel met een uiterst fijne schuurkorrel 1200 nat mat geschuurd. Dit proces wordt telkens herhaald met een nog fijner schuurpapier, van 1500 tot uiteindelijk 4000. Dan wordt het paneel in 2 fasen gepolierd, eerst met een groffe pasta, dan met een fijne pasta. Dan volgt nog een product om de panelen extra op te blinken alvorens de panelen ingepakt worden voor transport.

Hand made in belguim logo

Hand Made in Belguim

Omdat dit proces meer dan 70% handwerk bevat, hebben wij hiervoor erkenning gekregen van Unizo, met de uitreiking van het Hand Made in Belguim logo. Bekijk hier onze HIB pagina

Ons vernieuwd atelier

Ons atelier is recent vernieuwd: Een nieuwbouw atelier met toonzaal én computergestuurde CNC machinepark.

Ons atelier is recent verhuisd naar Barvaux s/o, in een volledig nieuw industriepand met toonzaal. Bovendien is er geïnvesteerd in een hypermodern machinepark, voor zowel de verwerking van plaatmateriaal als massief hout, Solid Surface materialen en een spuitcabine voor hoogwaardig lakwerk.

Wat zijn de voordelen?

 • Projecten worden digitaal ontworpen in software van Vlecad die het mogelijk maakt om nadien de machine rechtstreeks aan te sturen. Eventuele fouten worden vroegtijdig gedetecteerd, de fouten marge daalt aanzienlijk
 • De CNC nesting machine maakt het mogelijk bijzonder snel écht maatwerk te produceren. De machine werkt bovendien volledig autonoom. Resultaat: snellere productie tijden en dus concurrentiële prijzen.

Naast de computer gestuurde productie is er ook een ruim machinepark aanwezig voor de verwerking van massief hout, alsook een spuitcabine voor manuele laktechnieken, hierover meer in een volgend artikel.

Hoe werkt het?

 • Ontwerpen worden digitaal getekend in de software Korpus van Vlecad
 • Vervolgens worden deze rechtstreeks doorgestuurd naar de nesting CNC machine
 • De machine neemt de platen en legt deze klaar op de CNC tafel
 • Alle bewerkingen zoals scharniergaten, lade geleiders enz. worden met een tolerantie van 0,1mm haarfijn voorgeboord
 • De machine freest de afzonderlijke platen eerst los in een overmaat van 1mm om interne plaatspanningen op te vangen
 • Vervolgens freest de machine de afzonderlijke delen op maat
 • de plaat wordt gestofzuigd, om vervolgens afgeduwd te worden op de etiket machine
 • hier wordt de plaat nogmaals gestofzuigd alvorens de etiketten worden aangebracht
 • de platen zijn nu bijna klaar, en aan de hand van de etiketten weet de vakman precies waar welk stuk geplaatst dient te worden

Vervolgens gaan de platen nog langs de CNC gestuurde kantenlijm machine, waar kantenbanden in verschillende materialen en diktes kunnen worden aangebracht. Ook dit is een nagelnieuwe machine om zo een optische nulvoeg te realiseren, m.a.w. de kantenband wordt nagenoeg onzichtbaar verlijmd op de plaat. Er zij dus geen zwarte lijmvoegen meer zichtbaar.

Project in de kijker

op regelmatige basis gaan we dieper in op een maatwerk project gerealiseerd door Almaco Interieur. Vandaag: Exclusieve keuken in exclusief Decospan Eik fineer

Speciaal in dit project is de trapkast die naadloos over vloeit in de kastenwand van de keuken. De kastenwand is opgebouwd uit massief eiken houten treden welke op uitrolbare kasten gebouwd is. Deze kasten staan bovendien op dubbele geleiders en zijn dus volledig uitrekbaar.

Waarom uitrekbare kasten?

 • Een trap is doorgaans breed, vaak 90 cm of meer. Het is onhandig om in zo een diepe kast achteraan iets terug te vinden, een uitrekbare kast brengt het achterliggende gedeelte volledig naar voor
 • Een kastdiepte van 90cm of meer is onhandig, door de uitrekbare kast dwars in deze kast te plaatsen, creëer je veel handigere kast van 60cm diepte die bovendien volledig vrij voor de bediener uit.

In de keuken staat een koffiekast met volledig inschuifbare draaideuren. Deze deuren verdwijnen volledig in de kastenwand bij opening, waardoor de koffiekast ook esthetisch mmoi is wanneer deze vaak gebruikt wordt en dus open blijft staan. Bovendien is de kast langs de binnezijde ook opgebouwd uit Eik fineer

De kastdeuren gaan open met een verticaal geplaatste holgreep in massieve Eik. Dit geeft een esthetisch mooi resultaat voor wie een greep loze keuken wil, maar liever niet voor “Push to Open” systemen kiest

 • Over welke onderwerpen zul je schrijven, denk je?
 • Wie wil je bereiken via je blog?
 • Als je heel het komende jaar blijft bloggen, wat hoop je daar dan mee te bereiken?

De afwerking van de kastenwand is in Eikfineer geproduceerd, deze is bovendien voorzien van een Olesol behandeling om natuurlijke vergeling van het hout tegen te gaan. Nadien werd er nog een kleurloze vernis aangebracht als extra bescherming.

Exclusief detail aan deze keuken is ook het Eiland, wat eveneens opgebouwd is uit Eik fineer, maar geborsteld werd en vervolgens wit gelakt in onze spuitcabine. Dit zorgt ervoor dat de hout nerven mooi doorkomen in het gelakte oppervlak.

Hand Made in Belguim

Almaco is trotse bezitter van het authenticiteitslabel Handmade in Belgium, uitgereikt door UNIZO.

Dit betekent dat u als klant kiest voor een authentiek en ambachtelijk kwaliteitsproduct, waarbij duurzaamheid centraal staat. 

Almaco voldoet aan de strenge voorwaarden dankzij onder meer onze vakkennis in de bewerking van massief hout, onze manuele laktechnieken, de verwerking van solid surface én onze vraaggestuurde productie.

Dit alles in ons eigen atelier, met producten die zoveel mogelijk ven Belgische of Europese oorsprong zijn. meer informatie vindt u op www.handmadeinbelgium.com 

Waarom deze erkenning?

 • Almaco bezit door haar 30 jarig bestaan aan een schat van ambachtelijke vakkenis, voortdurend opgebouwd doorheen de jaren uit pure interesse in het vak
 • Vele verwerkings technieken kunnen niet computer gestuurd worden, denk aan maatwerk produceren van massieve houten wand meubels, bibliotheken en lambrizeringen. Maar ook al het lakwerk wordt bij ons met de hand gespoten; alsook de verwerking van Solid surface materialen vereisen veel handwerk.

Hoe het allemaal begon:

Ludo Cornelis stichte Almaco nu ondertussen meer dan 30 jaar geleden. Gedreven door passie verdiepte hij zich in vakliteratuur en ambachtelijk hout technieken. Zo is Ludo professioneel beeldhouwer en hout draaier. Ook heeft hij jaren les gegeven aan het volwassen onderwijs in Mechelen. Ondertussen is Ludo met pensioen, maar op regelmatige basis worden er nog workshops georganiseerd voor wie geïnteresseerd is. Wil jij ook graag deelnemen aan deze workshop? Vraag dan hier meer informatie aan;

Waarom worden onze kasten met de hand gelakt?

 • Enorme vrijheid in kleuren, het volledige NCS kleuren pallet is mogelijk. Wanneer er in serie productie gespoten zou worden is de keuze vrijheid enorm beperkt omwille van de productie capaciteit die voortdurend stil gelegd moet worden voor het wisselen van kleuren
 • Serie productie geeft laktdiktes die net voldoende zijn voor het dekken van de plaat. Manuele lak technieken geven een eindlaag die veel dikker gelegd wordt, waardoor het hout veel beter beschermd is tegen vocht en slag of stoot schade.
 • bovendien werken wij enkel met 2 component lakken van Hesse-lignal; deze lakken garanderen kleurvastheid, wanneer u na 10 jaar een paneel wil vervangen in dezelfde kleur zal het kleurverschil nihil of onbestaande zijn.
 • Wil je meer weten over ons lakwerk? bekijk dan zeker ook deze blogpagina