Onze machines

Tornado RC 910

Schuurmachine

SICAR RAPID 400

Schaafmachine

SICAR FORTE 250

Vandikte schaafmachine

MARTIN T60 Paneelzaag

Voor het zagen van massief hout, plaatmateriaal en alluminium

GRIGGIO T45i

Toupie

AES almaco nesting machine

AES 2132 CNC Nesting machine met automatisch een-en afvoer & etiketeer machine

Bemande machine.

Holzher Auriga 1308XL kanten lijm machine

Holzher Auriga 1308 XL kantenlijmer met optische nulvoeg technologie

Bemande machine.

De dressingkast

blog

Overzicht bewaren en opbergruimte creëren

Joris laat je kennismaken met de voordelen van een dressingkast op maat, en legt je in deze blog uit wat de verschillende mogelijkheden voor jou kunnen betekenen.


Heb je vragen over deze blogpagina; je kan onderaan reageren op dit artikel of ons contacteren via de contact pagina.

Waarom kiezen voor een dressing?

– Creëer extra opbergruimte
– Bewaar overzicht
– Vergroot je gebruiksgemak en dus ook je levenskwaliteit

pasfoto van Joris Cornelis

Cornelis Joris
zaakvoerd Almaco Interieur

Ik ben zaakvoerder van Almaco, een bedrijf dat nu meer dan 30 jaar actief is in de meubelsector. Geleerd van vader op zoon, zet ik samen met mijn team deze 2de generatie vol passie verder.

Extra opbergruimte creëren

Je staat er soms van versteld wat je in een beperkte ruimte allemaal kwijt kan. Verschillende systemen kunnen ervoor zorgen dat de beschikbare ruimte enorm vergroot wordt. Denk aan een neerhaalbare hangroede, voor een beperkt budget geeft dit een enorme toename aan gebruikscomfort en ruimte besparing. Of Laden met Orgalux lade indeling, zo blijft alles netjes op zijn plats liggen wanneer u de laden open of sluit.

Neerhaalbare hangroede

Doordat de Hangroede nu veel hoger in de kleerkast kan geplaatst worden, creëren we zo handige extra opbergruimte onder de hangroede. Eenvoudig te bedienen en in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Bewaar extra overzicht

Laden zijn een uitstekend hulpmiddel in het ordenen van kasten, zeker als ze voorzien zijn van de juiste lade indeling. Onze experts helpen jou graag bij het indelen van jou dressingkast. Of wat dacht je van een dassenhouder, schoenrekken of verlichting in de kast? Zo kan je bij kasten met een donkere binnenkant nog steeds alles makkelijk terug vinden.

De lade indeling

Voorkomt dat alles rondslingert bij het openen en sluiten van de lade, en zorgt voor een overzichtelijke indeling van de lade. Desgewenst kan hier een indeling voor juwelen of horloges, dassen enz. toegevoegd worden. in het voorbeeld hier rechts hebben wij een handgemaakte massieve indeling in Italiaanse notelaar voorzien, of u kan kiezen voor een indeling van onze leverancier Orgalux & Ta’Or cubics

Recente realisaties

Inspiratie nodig? Bekijk hieronder enkele van onze recente realisaties. Zo kan u hier een dressing in hout/leder look bekijken met glazen rugwanden, of een dressing in massief Europees eiken hout met een verschuifbare eiken ladder om de bovenste kasten praktisch toegankelijk te maken. Ook een dressing in wit laminaat afwerking met vouwschuifdeurbeslag is hier te bekijken. Bekijk hier nog meer realisaties

Dressingkast met glazen rugwanden

Een slaapkamer met bad en dressingkast combineren? In dit project zijn de rugwanden van de dressing in glas voorzien. Zo heb je ook in de dressing onrechtstreeks nog natuurlijk licht.

Hand made in belguim logo

Hand Made in Belguim

Almaco is erkend door het Hand Made In Belguim logo van Unizo omwille van ons met de hand gespoten lakwerk, en ons aanbod massief hout waar meer dan 70% handwerk bij te pas komt. Bekijk hier onze HIB pagina

Hoe wij kasten maken

Online blog

De technische kant van onze productie uitgelegd


Joris laat je kennismaken met de technische kant van onze productie van kasten op maat. Deze blog pagina beschrijft je de verschillende fases welke een kast op maat doormaakt, zodat je een beter inzicht krijgt in onze productie en begrijpt waarom onze meubelmakerij zo uniek is.Heb je vragen over deze blogpagina; je kan altijd reageren onderaan dit artikel of ons contacteren via de contact pagina.

De verschillende stappen in het productieproces;

 • technisch tekenen van het project in het programma Korpus van het Belgische bedrijf Vlecad
 • Doorsturen van het project naar de CNC productie
 • Frezen van de bewerkingen, losfrezen van de stukken en kantenlijmen van de werkstukken
 • Complexe projecten worden volledig gemonteerd in het atelier
 • Eventueel lakken van panelen indien hiervoor gekozen is (lees hier meer over ons lakwerk)
 • Eventueel Productie van massief houten deuren indien hiervoor gekozen is, later meer hierover in een nieuwe blog.
pasfoto van Joris Cornelis

Cornelis Joris
Specialist meubel lakken Almaco

Naast zaakvoerder van Almaco ben ik ook diegene die de productie opvolgt, van het technisch tekenen, produceren zelf, tot de uiteindelijke plaatsing en service na verkoop.

De kennis is in ons bedrijf doorgegeven van vader op zoon. Mijn vader, Ludo was bv. één van de eerste in de regio welke een automatische kantelbare opdeelzaag kocht voor het verzagen van platen in kortere productie tijden. Ondertussen kochten wij onder meer een CNC nesting machine en een CNC gestuurde kantenlijm machine, naast nog andere investeringen in ons machine park doorheen de jaren.

Technisch tekenen van de kasten

Stel, we maken een keuken op maat. Ne het opmeten van de ruimte met de locatie van de technieken wordt in het tekenprogramma Korpus een nieuw project aangemaakt. Verschillende kasten worden uit een bibliotheek genomen, die wij zelf hebben aangemaakt. Vervolgens wordt de kast aangepast aan de maten volgens plan en opmeting, eventuele indelingen worden aangepast. Al deze kasten komen samen in dit programma, inclusief paslatten en massieve sokkels, laden, scharnieren enz.

screenshot van het programma korpus voor het tekenen van kasten op maat

Wanneer de keuken volledig getekend is in Korpus, wordt dit digitaal doorgestuurd naar onze cnc nesting machine. De benodigde platen worden digitaal opgelijst, om vervolgens de machine te laden. De machine neemt alle platen zelf, doet de nodige bewerkingen en duwt de platen af naar de etiket machine, waar etiketten worden aangebracht om de juiste locatie van het werkstuk aan te geven.


CNC Nesting machine, wat is dat?

Een nesting machine “nest” een volledige groep platen meteen uit één plaat. De machine neemt de plaat zelf, doet vervolgens alle boringen, frees banen enz. om achteraf snel en tot op de mm juist het beslag te kunnen plaatsen. Nadien worden de stukken in 2 stappen los gefreesd. Waarom in 2 stappen? Om het bewegen van losse stukken op te vangen t.g.v. interne spanningen in de plaat. Een plaat bevat immers sterke interne spanningen ten gevolge van het fabricage proces. Wanneer we de stukken zouden los zagen in één beweging, kan de interne spanning in de plaat ervoor zorgen dat het stuk beweegt en dus niet correct gezaagd wordt. Zagen of frezen in 2 keer voorkomt dit; eerst wordt het werkstuk met een overmaat van 1mm los gefreesd, om dan daarna op de juiste maat opnieuw gefreesd te worden.

Kantenlijmen

Nadat de etiketten zijn aangebracht, is de locatie van de afzonderlijke onderdelen bekend om onze kast op maat te kunnen monteren. Maar eerst moet er nog kantenband aangebracht worden, dit gebeurt op onze CNC kantenlijmer.

De CNC kantenlijmer

Hier wordt elk stuk voorzien van kantenband. Dat kan fineer zijn, kunststof, laminaat, noem maar op. De machine freest eerst de ingestelde dikte weg, vervolgens wordt er onder hoge druk lijm in de kop van de plaat gespoten. Daarna volgt de kantenband, en een hele reeks bewerkingen om tot een haarfijn resultaat te komen. Onze kantenlijm machine beschikt over optische nulvoeg technologie, waardoor de lijmnaad zo goed als volledig aan het zicht onttrokken is.

Na het aanbrengen van de kantenband, worden de stukken gereinigd en ingepakt. In geval van complexe projecten wordt eerst het volledige project gemonteerd in ons atelier. In geval van lakwerk of massieve houten deuren volgt er nog een apart productie proces.

Plaatsing

Complexe projecten worden eerst in ons atelier gemonteerd. In dit voorbeeld plaatsen we een kookeiland met led verlichting in de sokkel, boven de laden en onder het tablet. De kastopbouw zelf is ook niet standaard omwille van gedeeltelijk voorliggende en inliggende fronten. Door het project eerst te monteren ins ons atelier zijn we zeker dat alles precies past, bovendien is het project nadien sneller geplaatst op de werf.

De keuken die alles verbergt

Keuken op maat in ultramat zwart en wit sirocco materiaal van het Belgische stylin’art

De kasten op maat in deze keuken hebben naast de praktische functie als opbergruimten ook nog een andere functie; ze werken de verschillende technieken in deze ruimte weg. Zo is zowel de gasbrander als de elektriciteit kast volledig van het zicht onttrokken, en toch nog praktisch bereikbaar voor onderhoud en/of eventuele herstellingen. De beperkte oppervlakte is hier maximaal benut, en de warm-koud regelbare ledverlichting zorgt ervoor dat de keuken tot een gezellige uitbreiding van de leefruimte kan dienen.  Het materiaal van de kasten en open nis is gemaakt uit ultra matte materialen met Nano- technologie. Dit zorgt voor een hygiënisch oppervlak met ant-fingerprint eigenschappen.

De brander werd hier achter een deur op kader weg gewerkt

Voor de verbouwing van dit appartement vroeg de eigenaar een ontwerp te realiseren dat esthetisch mooi aansluit bij de leefruimte, en praktisch zoveel mogelijk opbergruimte kan bieden. Zowel links als rechts bevond er zich een technische ruimte voor zowel verwarming als elektriciteit. Onder de verwarmingsketel is een ladenblok voorzien, onder en voor de electriciteitskast werden verstelbare leggers voorzien. De technieken blijven eenvoudig bereikbaar. Zelfs de vrije ruimte rond de dampkap in de kast werd volledig benut voor bv. kruidenpotjes.

Ons exclusief lakwerk uitgelegd

Online blog

Inleiding tot de technische kant van lakwerk

Ons exclusief lakwerk uitgelegd; Joris laat je kennismaken met de verschillende aspecten van de technische kant van gelakte meubels. Deze blog pagina beschrijft je de verschillende fases welke een paneel doormaakt, zodat je een beter inzicht krijgt en begrijpt waarom ons lakwerk zo uniek is.

Maar eerst; Waarom lakwerk?

 • Exclusief; maatkasten met een Satin of hoogglans afwerking springen eruit; Wie een luxueuze uitstraling wil kiest voor lakwerk
 • Bewezen kwaliteit; 2 componenten lakken zijn al tientallen jaren aanwezig in de meubelsector, onze twee componenten lakken van Hesse-Lignal zijn de maatstaf in de sector
 • Naadloze afwerking; Er is geen kantenband zichtbaar, de panelen zijn rondom gespoten

Heb je vragen over deze blogpagina; je kan altijd reageren onderaan dit artikel of ons contacteren via de contact pagina.

Er zijn voornamelijk 3 fasen te onderscheiden;

– Werkstuk voorbereiding
– Spuittechnieken
– Hoogglans bewerking

pasfoto van Joris Cornelis

Cornelis Joris
Specialist meubel lakken Almaco

Ik ben naast zaakvoerd van Almaco ook diegene die uw meubels voorziet van de juiste laklaag indien u voor de optie satin of hoogglans lak heeft gekozen.

Gedurende jaren heb ik opleiding genoten in het lakken van meubels via mijn vader. Ludo was één van de eerste in de regio wie gestart was met het handmatig lakken van meubels. Een eigen spuitcabine en droogkamer volgde, resultaat is een jarenlange ervaring die nu dus wordt doorgegeven van vader op zoon.

Werkstuk voorbereiding

Na het uittekenen van het project worden de verschillende fronten voor de maatkasten naar de CNC machine gestuurd. De machine wordt geladen met het aantal benodigde MDF hoog densiteit platen. Hoge densiteit, omdat deze platen sterker zijn en dus langer meegaan. Wij kopen deze aan bij onze Belgische producent, Stylin’art. Hoe deze platen versneden worden kan u in een volgende blog bekijken.

Onze HolzHer Auriga 1308 XL kantenlijm machine voor het aanbrengen van kantenbanden aan losse platen

Kantenlijmen

Waarom? wanneer we lakken, moet er dan nog kantenband aangebracht worden? Jawel; er wordt een MDF kantenband aangebracht om het opzuigen van de lak op de kopse kanten van de plaat te verminderen. Zo heb je op de koppen geen doffe afwerking meer, maar even egaal als op de frontzijde.

De rest van het hele proces is volledig handmatig. Alvorens de panelen klaar zijn om naar de spuitcabine te vertrekken, moeten ze eerst nog geschuurd worden. Dit gebeurt in verschillende fasen, eerst wordt het paneel grof geschuurd, korrel 120-180, en dan fijn geschuurd, korrel 240-320. Nu nog afborstelen en stofvrij maken, en klaar om naar de spuitcabine te vertrekken.

De spuitcabine

Na het voorbereiden kunnen de werkstukken naar de spuitcabine. Hier ondergaan ze nog verschillende bewerkingen alvorens de panelen klaar zijn om af te leveren. De werkstukken krijgen hier een 2 componenten laklaag van Hesse-Lignal. Waarom 2 componenten lak? Deze heeft een uitstekende hechting met de ondergrond, en bied nagenoeg geen verkleuring over de jaren heen. Kortom, heeft u een beschadigd paneel na jaren van gebruik? Wij lakken een nieuw paneel voor u, het kleurverschil blijft nagenoeg nihil.

Joris Cornelis aan het werk in de spuitcabine voor het alkken van meubels

Lakken

Elk paneel wordt afzonderlijk gespoten met een plamuur laag. De plamuur laag filtert kleine oneffenheden weg in de plaat, en zorgt voor een goede hechting van de eind laag. Elke zijde krijgt een dubbele laag plamuur.

Na het aanbrengen van de plamuur laag en het respecteren van de droogtijd, worden de panelen terug geschuurd tot een afwerking met korrel 320. Vervolgens worden ze afgewassen om het laatste stofdeeltje te verwijderen, en gaan ze terug naar de spuitcabine.

De droogkamer waar werkstukken 24uur drogen na het spuiten van de lak

Droogkamer

Na het aanbrengen van de dubbele pigment laklaag, gaan de panelen naar de droogkamer. Hier drogen ze minimum nog 24 uur, om dan afgewassen en ingepakt te worden met beschermfolie. In geval van hoogglans volgt er nog een derde procedure.

Hoogglans bewerking

Hoogglans wand kast

Kiest de klant voor hoogglans, dan is er nog een hele procedure te volgen alvorens het paneel helemaal klaar is. Eerst wordt het paneel, nu voorzien van een pigment Satin matte kleurlaag, terug geschuurd met korrel 320. Dan gaat het paneel terug naar de spuitcabine, om daar een dubbele twee componenten hoogglans vernislaag te krijgen. Zodra de droogtijd verstreken is, wordt het paneel met een uiterst fijne schuurkorrel 1200 nat mat geschuurd. Dit proces wordt telkens herhaald met een nog fijner schuurpapier, van 1500 tot uiteindelijk 4000. Dan wordt het paneel in 2 fasen gepolierd, eerst met een groffe pasta, dan met een fijne pasta. Dan volgt nog een product om de panelen extra op te blinken alvorens de panelen ingepakt worden voor transport.

Hand made in belguim logo

Hand Made in Belguim

Omdat dit proces meer dan 70% handwerk bevat, hebben wij hiervoor erkenning gekregen van Unizo, met de uitreiking van het Hand Made in Belguim logo. Bekijk hier onze HIB pagina

Ons vernieuwd atelier

Ons atelier is recent vernieuwd: Een nieuwbouw atelier met toonzaal én computergestuurde CNC machinepark.

Ons atelier is recent verhuisd naar Barvaux s/o, in een volledig nieuw industriepand met toonzaal. Bovendien is er geïnvesteerd in een hypermodern machinepark, voor zowel de verwerking van plaatmateriaal als massief hout, Solid Surface materialen en een spuitcabine voor hoogwaardig lakwerk.

Wat zijn de voordelen?

 • Projecten worden digitaal ontworpen in software van Vlecad die het mogelijk maakt om nadien de machine rechtstreeks aan te sturen. Eventuele fouten worden vroegtijdig gedetecteerd, de fouten marge daalt aanzienlijk
 • De CNC nesting machine maakt het mogelijk bijzonder snel écht maatwerk te produceren. De machine werkt bovendien volledig autonoom. Resultaat: snellere productie tijden en dus concurrentiële prijzen.

Naast de computer gestuurde productie is er ook een ruim machinepark aanwezig voor de verwerking van massief hout, alsook een spuitcabine voor manuele laktechnieken, hierover meer in een volgend artikel.

Hoe werkt het?

 • Ontwerpen worden digitaal getekend in de software Korpus van Vlecad
 • Vervolgens worden deze rechtstreeks doorgestuurd naar de nesting CNC machine
 • De machine neemt de platen en legt deze klaar op de CNC tafel
 • Alle bewerkingen zoals scharniergaten, lade geleiders enz. worden met een tolerantie van 0,1mm haarfijn voorgeboord
 • De machine freest de afzonderlijke platen eerst los in een overmaat van 1mm om interne plaatspanningen op te vangen
 • Vervolgens freest de machine de afzonderlijke delen op maat
 • de plaat wordt gestofzuigd, om vervolgens afgeduwd te worden op de etiket machine
 • hier wordt de plaat nogmaals gestofzuigd alvorens de etiketten worden aangebracht
 • de platen zijn nu bijna klaar, en aan de hand van de etiketten weet de vakman precies waar welk stuk geplaatst dient te worden

Vervolgens gaan de platen nog langs de CNC gestuurde kantenlijm machine, waar kantenbanden in verschillende materialen en diktes kunnen worden aangebracht. Ook dit is een nagelnieuwe machine om zo een optische nulvoeg te realiseren, m.a.w. de kantenband wordt nagenoeg onzichtbaar verlijmd op de plaat. Er zij dus geen zwarte lijmvoegen meer zichtbaar.

Project in de kijker

op regelmatige basis gaan we dieper in op een maatwerk project gerealiseerd door Almaco Interieur. Vandaag: Exclusieve keuken in exclusief Decospan Eik fineer

Speciaal in dit project is de trapkast die naadloos over vloeit in de kastenwand van de keuken. De kastenwand is opgebouwd uit massief eiken houten treden welke op uitrolbare kasten gebouwd is. Deze kasten staan bovendien op dubbele geleiders en zijn dus volledig uitrekbaar.

Waarom uitrekbare kasten?

 • Een trap is doorgaans breed, vaak 90 cm of meer. Het is onhandig om in zo een diepe kast achteraan iets terug te vinden, een uitrekbare kast brengt het achterliggende gedeelte volledig naar voor
 • Een kastdiepte van 90cm of meer is onhandig, door de uitrekbare kast dwars in deze kast te plaatsen, creëer je veel handigere kast van 60cm diepte die bovendien volledig vrij voor de bediener uit.

In de keuken staat een koffiekast met volledig inschuifbare draaideuren. Deze deuren verdwijnen volledig in de kastenwand bij opening, waardoor de koffiekast ook esthetisch mmoi is wanneer deze vaak gebruikt wordt en dus open blijft staan. Bovendien is de kast langs de binnezijde ook opgebouwd uit Eik fineer

De kastdeuren gaan open met een verticaal geplaatste holgreep in massieve Eik. Dit geeft een esthetisch mooi resultaat voor wie een greep loze keuken wil, maar liever niet voor “Push to Open” systemen kiest

 • Over welke onderwerpen zul je schrijven, denk je?
 • Wie wil je bereiken via je blog?
 • Als je heel het komende jaar blijft bloggen, wat hoop je daar dan mee te bereiken?

De afwerking van de kastenwand is in Eikfineer geproduceerd, deze is bovendien voorzien van een Olesol behandeling om natuurlijke vergeling van het hout tegen te gaan. Nadien werd er nog een kleurloze vernis aangebracht als extra bescherming.

Exclusief detail aan deze keuken is ook het Eiland, wat eveneens opgebouwd is uit Eik fineer, maar geborsteld werd en vervolgens wit gelakt in onze spuitcabine. Dit zorgt ervoor dat de hout nerven mooi doorkomen in het gelakte oppervlak.

Hand Made in Belguim

Almaco is trotse bezitter van het authenticiteitslabel Handmade in Belgium, uitgereikt door UNIZO.

Dit betekent dat u als klant kiest voor een authentiek en ambachtelijk kwaliteitsproduct, waarbij duurzaamheid centraal staat. 

Almaco voldoet aan de strenge voorwaarden dankzij onder meer onze vakkennis in de bewerking van massief hout, onze manuele laktechnieken, de verwerking van solid surface én onze vraaggestuurde productie.

Dit alles in ons eigen atelier, met producten die zoveel mogelijk ven Belgische of Europese oorsprong zijn. meer informatie vindt u op www.handmadeinbelgium.com 

Waarom deze erkenning?

 • Almaco bezit door haar 30 jarig bestaan aan een schat van ambachtelijke vakkenis, voortdurend opgebouwd doorheen de jaren uit pure interesse in het vak
 • Vele verwerkings technieken kunnen niet computer gestuurd worden, denk aan maatwerk produceren van massieve houten wand meubels, bibliotheken en lambrizeringen. Maar ook al het lakwerk wordt bij ons met de hand gespoten; alsook de verwerking van Solid surface materialen vereisen veel handwerk.

Hoe het allemaal begon:

Ludo Cornelis stichte Almaco nu ondertussen meer dan 30 jaar geleden. Gedreven door passie verdiepte hij zich in vakliteratuur en ambachtelijk hout technieken. Zo is Ludo professioneel beeldhouwer en hout draaier. Ook heeft hij jaren les gegeven aan het volwassen onderwijs in Mechelen. Ondertussen is Ludo met pensioen, maar op regelmatige basis worden er nog workshops georganiseerd voor wie geïnteresseerd is. Wil jij ook graag deelnemen aan deze workshop? Vraag dan hier meer informatie aan;

Waarom worden onze kasten met de hand gelakt?

 • Enorme vrijheid in kleuren, het volledige NCS kleuren pallet is mogelijk. Wanneer er in serie productie gespoten zou worden is de keuze vrijheid enorm beperkt omwille van de productie capaciteit die voortdurend stil gelegd moet worden voor het wisselen van kleuren
 • Serie productie geeft laktdiktes die net voldoende zijn voor het dekken van de plaat. Manuele lak technieken geven een eindlaag die veel dikker gelegd wordt, waardoor het hout veel beter beschermd is tegen vocht en slag of stoot schade.
 • bovendien werken wij enkel met 2 component lakken van Hesse; deze lakken garanderen kleurvastheid, wanneer u na 10 jaar een paneel wil vervangen in dezelfde kleur zal het kleurverschil nihil of onbestaande zijn.
 • Wil je meer weten over ons lakwerk? bekijk dan zeker ook deze blogpagina